Noční kojení versus klidný spánek

13.02.2012 20:20

Jakožto jedna z nevyspaných a zoufalých maminek jsem se nedovolila a přepisuji letáček, který jsme dostali při předporodní přípravě. Přestože toho bylo o nočním kojení a spánku napsáno nejen tady mnoho, informace o chronické nespavosti, kterou může matka přivodit miminku jsou pro mě nové. Doufám, že pomůže a autorky se na mě nebudou zlobit.


 

Mezi 4.-.6. měsícem života dítěte se vyvinou spánkové cykly a noční spánek dítěte se podobá spánku dospělého člověka. Miminko se asi 8 -10krát za noc částečně probere, aby se pohnulo a zkontrolovalo, jestli je všechno v pořádku.
Za normálních okolností jen asi 2 z těchto probuzení jsou úplná a v při těchto probuzení pokud je to potřeba, můžete dítě nakojit bez toho, aniž byste způsobila problém. Pokud ho však nakojíte vícekrát, částečná probuzení budou nahrazena úplnými a zdravý noční spánek se rozbije. A důsledky? Unavená máma, mrzutý človíček a seriózní spánkový problém.

Ukazuje se, že příliš časté noční kojení od čtyř měsíců věku dítěte narušuje přirozené biologické rytmy v průběhu dne je naše teplota přirozeně vyšší, než v noci a vylučují se i jiné hormony. Přes den jsme zvyklí přijímat potravu pravidelně, ale v noci se žaludek neotvírá a tak ani nepocítíme hlad. Velký kalorický příjem v noci může zvýšit tělesnou teplotu a pozměnit přirozené vylučování hormonů, které nám pomáhají lépe spát a noční spánek získá některé charakteristiky denního zdřímnutí. A tak se stane, že se miminko úplně probere 8-10x za noc reálně hladové a pokaždé požaduje krátké kojení. V důsledku častého nočního kojení není přes den dostatečně hladové a proto kojení v noci opravdu potřebuje a tak vzniká bludný kruh.

Jaké chyby maminky dělají?
Uvědomte si, že miminko často vydává zvuky i pláče ze spaní a nemusí to nutně znamenat, že je hladové. Dejte mu možnost se zase do spánku ponořit a nechte ho pár minut plkat. Pokud je dítě nemocné, nebo mu rostou zuby, zkuste ho ukonejšit bez kojení.
Pokud je vašemu dítěti více, jak 8 měsíců a budí se 8x za noc, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Některé děti se však budí pouze dvakrát za noc a není to nic závažného. V takovém případě záleží na mamince, aby se sama rozhodla. Pokud ji noční vstávání deprimuje a unavuje, může použít jednu z následujících technik.

Příprava na spánkový trénink
Krok 1 - Připravte se psychicky
Spánkový trénink zkrachuje velmi často na tom, že rodiče nemají dostatek víry a odhodlání, nebo energie a vzdají se dřív, než přijdou výsledky.
Krok 2 - Vyberte vhodný čas
Je důležité, abyste vy i vaše dítě byli v pohodě - nezačínat v době nemoci, když se klubou zuby atd.
Krok 3 - Pořádně dítě nakrmte přes den
Dětem do osmi měsíců nejsou příkrmy plnohodnotnou náhražkou mat. mléka. Je důležité dítě nakojit alespoň lx za den. Miminka starší 6. měsíců by měla jíst 2-3 příkrmy za den. Je možné, že vaše dítě nebude dobře přijímat příkrmy během dne právě díky tomu, že v:elkou část své kalorické potřeby přijímá v noci. Udělejte co je ve vašich silách a doufejte, že až začnete redukovat noční kojení, uvidíte zlepšení i ve dne.
Krok 4 - Věnujte pozornost dennímu spánku.
Pokud dítě dlouhodobě málo spí, stane se chronicky unaveným. Tělo začne v tomto stavu bojovat s únavou zvýšenou aktivitou. Zdálo by se, že pokud dítě spí přes den méně, bude v noci spát lépe. Opak je však pravdou. Pokud se dobře vyspí přes den, bud mít o to spokojenější a delší spánek přes noc! Není to logické, ale biologické! Pokud dítě spí 11 hodin (místo 14) denně a méně, je pravděpodobně chronicky unavené!

Známky chronické únavy: přehnaná aktivita, nervozita, neschopnost delšího soustředění, věšení se na mámu, náladovost, mrzutost
Chronicky unavené děti nevykazují známky únavy jako: pokles aktivity, ztráta zájmu o lidi a hračky, lehání si na zem. Zívání, skelný pohled
Krok 5 - podpořte dítě v tom, aby se naučilo usínat samo - Využijte každou příležitost k tomu, abyste mu dala možnost usnout jinak, než při kojení

Tipy, jak situaci zlepšit
1/ Dejte dítě večer brzy spát - když promeškáte správný čas, bude dítě večer unavené a bude mu dlouho trvat, než se dostatečně uklidní a usne. Vystopujte ideální čas pro vaše dítě!
2/ Uložte dítě včas na dopolední spánek - velmi unavené dítě může být unavené již 1-2 hodiny po probuzení. Pokud vaše dítě spí již jen jednou denně, zkuste ho uložit již v 11 :00 hodin.
3/ Sledujte známky únavy - zkuste ho dát spát dříve, než organismus spustí útok proti únavě a dítě zase ožije.
4/ Vybudujte flexibilní režim - dítě má biologické hodiny, které mu říkají, kdy má jít spát ~ částečně začínají fungovat ve čtyřech měsících, v devíti je již dítě plně připraveno na pravidelný režim. Pokud den nemá žádnou strukturu, biologické hodiny nemají šanci se nastavit.
5/ Vybudujte si večerní rituály - večeře, koupání, čtení knížky, uložení do postýlky. Všechny tato činnosti připravují ditě ke spánku, uspokojují ho a dávají nu signál, že má jít spát. Důležitý je kraťoučký rituál i před poledním spaním - třeba jen zatažení závěsů a vždy stejný sled událostí.

Pokud se vaše dítě v noci budí často, je dobré se nejprve pokusit omezit počet a délku kojení, i když se potom rozhodnete ho nechat plakat. Tím přestavíte jeho biologické rytmy a pomůžete mu naučit se přijímat přes den víc potravy. Hlavní myšlenka těchto metod je v tom, že máte větší šanci na úspěch a je méně drastické, když příjem mléka v noci snižujete postupně. Je pravděpodobné, že v průběhu aplikování některé z těchto metod se vyspíte v noci ještě méně než dosud a proto budete potřebovat mnoho sil, abyste vdržela dostatečně dlouho.
Ať už vám síly došly, nebo ne, možná se vám zdá, že popsané metody u vás nefungují. Pak se můžete rozhodnout pro rychlejší a účinnější metodu - nechat dět'átko plakat.

Metoda 1 - Naučte se rozeznávat zvuky, které dítě vydává ze spaní - možná reagujete příliš rychle a dítě kojíte při každém zakňourání a zaplakání. Pokud se dítě opravdu probere, nakrmte ho, ale s minimální aktivitou. Nerozsvěcujte světlo, nemluvte s ním a plenku vyměňte, jen když je pokakaná, nebo úplně mokrá. Neberte si dítě do postele, abyste oba při kojení neusnuli.
Metoda 2 - Snažte se postupně odstranit asociaci usínání při kojení - cílem této metody je naučit dítě usnout bez prsu v ústech. Cílem je dítě kojit, jen když aktivně saje a nenechat ho u kojení usnout. Pokud se sání zpomalí, dítě začne být ospalé prs mu vezměte. Dítě bude pravděpodobně protestovat a tak ho zas přiložte a postup opakujte. Zkoušejte to vytrvale alespoň deset dní večer a v noci. Po několika úspěšných pokusech zjistíte, že se celý proces zjednodušuje.
Metoda 3 - Jádro noci (Core night) - Hlavní myšlenkou této metody je nekojit dítě v době, kterou již dříve prospalo. Pokud se dítě některou noc probudí o půlnoci a potom až ve čtyři, nikdy ho už častěji nekojte. Pokud se dítě probere v těchto hodinách, které dříve prospalo, zkuste počkat pár minut, jestli neusne, nebo zkuste jakoukoliv jinou uspávací metodu - dudlík, neslazený čajík, vodu.
Metoda 4 - Ferberova metoda - Postupné prodlužování intervalů mezi kojením a zároveň postupné zkracování kojení. Nekojte častěji, než každé dvě hodiny a zkracujte dobu kojení vždy o 1-2 minuty. Další den nekojte častěji než po 2,5 hodinách a opět zkraťte kojení o další minuty. Po dvou týdnech byste měla noční kojení úplně odstranit. Metoda 5 - postupné odvykání dítěte na nočni kojení. Dejte místo kojení láhev mléka - místo mléka čaj, čaj řed'te až budete nabízet jen vodu - nedejte láhev - dítě chvíli noste - nechte dítě v postýlce - jen k němu mluvte - žádná slova - atd.

Nechte dítě plakat
Mnoho zoufalých rodičů, kteří nemají sílu zvládat nepřiměřené noční buzení svých malých ratolestí, se rozhodne ukončit noční dovádění tímto rázným způsobem. Tento způsob má své odpůrce i propagátory, kteří mají v rukou pár dobrých důkazů, proč tento způsob ve skutečnosti není až tak hrozný a tak osvobozují rodiče od pocitu viny. Pokud si vaše dítě vybuduje vážný spánkový problém a bude dlouhodobě chronicky unavené, bude to přirozeně ovlivňovat jeho náladu, pocit spokojenosti a bude celkově více plakávat únavou a celková nespokojenost může mít následky na psychice a přispět k hluboké vnitřní nejistotě. Zdravý postoj k rodičovství určitě nezahrnuje povinnost dát dítěti všechno co chce, ale spíš dát mu všechno co potřebuje.
Metoda 6 - Pláč (Cry it out) - nechte dítě v pokojíku, zavřete dveře a nechte ho plakat, dokud neusne. Když už s tím jednou začnete, je důležité to vydržet do konce a nevzdát to po 30 minutách, jinak vaše dítě naučíte, že když bude dostatečně dlouho plakat, dočká se vás. Čím je dítě starší, tím je vytrvalejší.
Metoda 7 - Kontrolovaný pláč - nechte dítě plakat a choďte ho v pravidelných intervalech, které pokaždé a každý den budete prodlužovat, kontrolovat. Když přijdete dítě zkontrolovat, nerozsvěcujte světlo, nemluvte na něj, negestikulujte. Cílem této metody je, aby se vaše dítě naučilo samo usínat.

První 4 měsíce - prevence
Do čtyř měsíců je miminko ještě příliš malé a spánkový trénink se nedoporučuje. Pokud se dítě starší 4 měsíců budí častěji, než 3x za noc, příčina bude asi jinde, než v hladu.
Abyste zabránila nepřiměřenému nočnímu kojení, můžete v prvních měsících podniknout některé kroky: naučte se rozlišovat zvuky, které dítě vydává ve spánku, neučte dítě usínat i jindy, než při kojení, od malička dítě naučte usínat v postýlce i když si ho později v noci budete brát do postele. Nezapomeňte ani na zdravé spánkové návyky - dostatek spánku přes den, rituály před spaním. .


Podle článku RNDr. Marie Murgašové
zpracovala a upravila
Pavlína Kallusová - Centrum naděje a pomoci

—————

Zpět